Staan de treinen thuis normaal gewoon op de baan, bij evenementen moeten ze op een veilige manier vervoerd kunnen worden.

Het in- en uit-pakken van alle treinen in hun oorspronkelijke verpakkingen neemt vaak een hoop tijd en ruimte in beslag.
Diverse leden waren daarom naarstig op zoek naar alternatieven waarvan de een vaker gebruikete oplossing hieronder beschreven staat.

Veelal wordt er gebruik gemaakt van speciale dozen of kistjes waarin alle wagens netjes naast elkaar ingezet kunnen worden met als onderlinge bescherming een stukje vilt of karton. Een stukje schuim materiaal in de deksel zorgt ervoor dat tijdens vervoer ook alles keurig op zijn plaats blijft staan.

Het vervoer van zg “treinstammen” is echter weer een ander verhaal met z’n eigen problemen.
Vaak kunnen deze niet of slechts moeizaam van elkaar losgekoppeld worden. Denk dan bijvoorbeeld aan treinstammen waar extra bedrading voor diverse functies is doorgevoerd of treinstellen zoals de ICE met hun kwetsbare elektrisch geleidende koppelingen.
Het beste is om deze in zijn geheel of in ieder geval in zo min mogelijk delen te vervoeren.

De oplossing hiervoor zou de speciaal ontworpen transportbak kunnen zijn.
Binnen M-Track hebben we al zo’n standaard transportsysteem in de normen MTN190 en MTN195 opgenomen.

Eddy de Boer, de geestelijk vader van het transportsysteem heeft de geschiedenis ervan op zijn eigen website beschreven.

 

Ook de M-Track opzettuin is voorzien van een tweetal aansluitingen voor de transportbakken zodat alle leden er gebruik van kunnen maken.
Daarom zijn er reeds vele leden met transportbakken waarvan enkele eveneens hun eigen inbreng voorzien hebben van de gestandaardiseerde aansluiting.

Zondag 04 april 2004
Terug naar “Tips & Trucs”